Przepis na elegancki sukces deserowy

 

Patera na ciastka w czasach nowożytnych była symbolem zamożności oraz wyznacznikiem wysoko postawionego statusu społecznego. Bogato zdobiona patera od zawsze była zaliczana do podstawowych elementów dekoracyjnych, które bazowały na suto zastawionych stołach w zamożnych domostwach. Patera na ciastka jako naczynie stołowe do dzisiaj służy jako dekoracja stołu nawet na co dzień. Najczęściej zostaje wyłożona produktami spożywczymi – owocami i słodkimi przekąskami. Patera o płaskiej budowie, której trzon stanowi specjalnie zaprojektowana nóżka, przeznaczony jest do ciast oraz tortów. Z kolei patera w kształcie głębszej misy jest przede wszystkim przystosowana do ekspozycji owoców. Piękno takiej patery eksponowane jest w większości przypadków poprzez winogrona, pomarańcze, banany, a także jabłka oraz gruszki.

Patera na ciastka i owoce – elegancja i praktyczność w jednym

Patera na ciastka i owoce weszła do łask już za czasów pierwszych cesarzy i królów. Najpiękniejsza patera na ciastka obfituje w srebro, które odpowiednio wypolerowane oraz bogato zdobione jest niepowtarzalną dekoracją każdego stołu. Warto dodać, że w niektórych staropolskich gospodarstwach elementami uzupełniającymi patery były atrapy owoców. Głównym celem była przede wszystkim dekoracja stołu. Do dzisiaj srebrne patery to jedne z najbardziej pożądanych elementów zdobniczych.

Patera na ciastka – rodzaje

Patera na ciastka występuje w dwu podstawowych kompilacjach. Pierwsza, składa się najczęściej z trzonowej nóżki i jednego talerza. Druga zaś, występuje w formie piętrowej (z dwoma lub trzema talerzami bazowymi). Patery do ciast i tortów składają się najczęściej z kryształowej podstawy, która najlepiej prezentuje się wśród elementów platerowanych srebrem.

Wejdź na stronę https://hefra.pl i zapoznaj się z szeroką ofertą produktów ze srebra

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *